Woningen

typeA

Overzicht

Woningtypen

typeB

Energie

Isolatie

Bouwkundig

typeC

Te koop in de wijk

Woningprijzen

garages

 

Energie

Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A t/m G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van andere soortgelijke woningen. Energielabel A (donkergroen) is zuinig, energielabel G (rood) is onzuinig.

energielabel woningenVerkopers van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te overhandigen. Op internet leest u meer over het energielabel voor woningen.

In 2013 heeft de vereniging het energielabel laten bepalen van de woningtypen A, B en C. Deze woningtypen hebben, indien geen maatregelen zijn genomen, het energielabel G (zie Tabel). In het opgemaakte Energie Prestatie Advies (EPA) is te lezen hoe dit energielabel bepaald wordt en hoe u dit kunt verbeteren.

Tabel Energielabel en EPA-rapport van niet geïsoleerde woningen

Woning
Woning
Energie
EPA
type
hoek/tussen
Label
rapport
A
hoek
G
A
tussen
G
B
hoek
G
B
tussen
G
C
hoek
G
C
tussen
G
D
hoek
onbekend
n.b.
D
tussen
onbekend
n.b.

 

U kunt de gasrekening verlagen, het comfort verhogen en het energielabel verbeteren door het (beter) isoleren van de woning.

Zie ook:

Nieuwsarchief okt. 2013: Energielabel woningen Weltevreden

Week van de Energierekening (14 tot 20 oktober 2013)

Duurzame energie

Voor de opwekking van duurzame energie kan onder andere gebruik worden gemaakt van zon en wind. Deze twee elementen biedt de natuur ons gratis aan.

Windenergie is lastig toepasbaar in een woonwijk. De bebouwing is vooral te dicht voor de plaatsing van windturbines.

Energie van de zon kan op twee manieren worden toegepast. Met zonneboilers op het dak is het water (voor) te verwarmen. Zonneboilers worden, voor zover bekend, in de wijk Weltevreden niet toegepast.

zonnepanelenEen andere manier is om de energie van de zon om te zetten in elektrische energie. Dit kan met zonnepanelen die opgebouwd zijn uit fotovoltaïsche cellen. Een kijkje vanuit de lucht op onze wijk toont een aantal woningen met dit soort panelen op het schuine dak of de dakkapel (januari 2005: 3; medio juni 2013: 8). Eén van onze medebewoners publiceert de opbrengst van zijn zonnepanelen op een website. Deze opbrengst is afhankelijk van het type paneel, de plaats(ing) en de zonkracht.