De wijk Weltevreden

type A

Overzicht

Historie

Ontwikkelingen

kruising

Veiligheid

Voorzieningen

bushalte

Bedrijven

Onze buren

 

Gemeente De Bilt

Kern De Bilt

Melding openbare ruimte

Honden uitlaten

Historie

Herkomst naam

boerderijen weltevredenDe naam 'Weltevreden' is afkomstig van de boerderij(en) 'Weltevreden' die vroeger in de wijk lagen. Op de foto boerderij "Oud Weltevreden", Blauwkapelseweg 90 (links, 1832) en boerderij "Nieuw Weltevreden", Blauwkapelseweg 88 (rechts).

De naam 'Weltevreden' is in de loop van de 19e eeuw overgegaan naar een eeuwenoude boerderij die tot 1969 ter hoogte van de huidige sporthal stond.

Op de website van de Historische Kring De Bilt is meer te lezen over de herkomst van Weltevreden. Zie ook de beschrijvingen over de historie van 'Weltevreden' van Ellen Drees en Dr. Wim Krommenhoek.

Op een topografische kaart uit 1944 is zichtbaar dat de wijk in het verleden een agrarische bestemming had. Op grond daarvan mag aangenomen worden dat zich uitsluitend schone grond onder de woningen in de wijk Weltevreden bevindt.

Bouw eerste woningen

In de wijk Weltevreden-Zuid zijn in totaal 234 éénsgezinswoningen gebouwd. Een viertal typen zijn daarbij te onderscheiden. De 227 woningen van het type A t/m C werden in de periode 1973-1975 gebouwd. De 7 woningen van het type D kwamen in 1987 gereed.

In 1973 werd begonnen met de bouw van de eerste woningen aan de Alfred Nobellaan en aan het Henri Dunantplein. Daarna volgden de Blauwkapelseweg, Frederick G. Hopkinsweg, de Marie Curieweg (even nrs) en de Prof. Dr. J. Tinbergenweg.

woningen in aanbouw

Daarna waren aan de beurt de Marie Curieweg (oneven nrs), Robert Kochweg, Ralph Buncheweg en Otto Hahnweg. Tenslotte volgden de Francois Mauriacweg, Lester Pearsonweg, Albert Einsteinweg en de Maurice Maeterlinckweg. Dit en nog veel meer informatie over die eerste jaren van de wijk in aanbouw is te lezen in de INFO Kersteditie 1999. Een aanrader!

De sporthal aan het Henri Dunantplein werd reeds in 1969 gerealiseerd. Het HF Witte Centrum dat daaraan vastzit kwam in 1975 gereed. De gymzaal aan de Marie Curieweg dateert van 1973.